Doelbinding en beveiliging in de keten van werk en inkomen

De Inspectie Werk en Inkomen heeft een onderzoek gedaan naar de klachten die zijn ingediend over privacy en gegevensbescherming bij het College voor de bescherming van persoonsgegevens (Cbp), de Nationale Ombudsman, het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), de Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI), het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Inspectie Werk en Inkomen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Bereiken uitvoeringsorganisaties en gemeenten de doelen van de wetgever met de maatregelen die ze hebben genomen om privacy en beveiliging van Suwinet te waarborgen?

Samenvatting en conclusie

De Inspectie Werk en Inkomen heeft een onderzoek gedaan naar de klachten die zijn ingediend over privacy en gegevensbescherming bij het College voor de bescherming van persoonsgegevens (Cbp), de Nationale Ombudsman, het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), de Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI), het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Inspectie Werk en Inkomen. Doel van het onderzoek was om vast te stellen in hoeverre de beveiliging van Suwinet-inkijk waarborgen biedt voor de privacy van de burger. Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoeringsorganisaties de afgelopen jaren waarneembare vorderingen hebben gemaakt bij het nemen van de maatregelen die noodzakelijk zijn voor doelbinding en beveiliging. De afgelopen twee jaar zijn er geen klachten ingediend door burgers over misbruik van hun persoonsgegevens in de sociale zekerheid. Bron: Bibliotheek SZW