Oorzaken en triggerfactoren moslimdiscriminatie in Nederland

Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar mogelijke oorzaken van negatieve beeldvorming onder jongeren over moslims in Nederland, en (trigger)factoren die bijdragen aan moslimdiscriminatie onder jongeren.

In de jaren voorafgaand aan dit onderzoek zijn diverse onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat veel moslims in Nederland ervaringen hebben met discriminatie. Tevens bleek uit onderzoek in 2015 naar triggerfactoren voor antisemitisme dat een aanzienlijk aantal niet-islamitische jongeren zegt niet positief te denken over moslims in Nederland. Het doel van dit onderzoek is zicht te krijgen op oorzaken van negatieve beeldvorming onder jongeren over moslims in Nederland, en (trigger)factoren die bijdragen aan moslimdiscriminatie onder jongeren. Het onderzoek wil in ieder geval antwoord geven op de volgende onderzoeksvragen:

  1. Wat zijn de belangrijkste factoren en domeinen die bijdragen aan het ontstaan van vooroordelen en negatieve opvattingen over moslims onder jongeren?
  2. Welke (trigger)factoren zijn doorslaggevend in het daadwerkelijk uiten van moslimdiscriminatie onder jongeren?
  3. In hoeverre zijn de gevonden factoren die bijdragen aan vooroordelen en daadwerkelijke uitingen van moslimdiscriminatie uniek in vergelijking met vooroordelen en discriminatie onder jongeren gebaseerd op afkomst, geloof en huidskleur?