Van opvang naar integratie. Cohortstudie van recente asielmigranten

Dit rapport bevat de eerste resultaten van een onderzoek naar hoe het de asielmigranten vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen. Het onderzoek richt zich op terreinen als de asielprocedure, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, onderwijs en criminaliteit.

Nederland krijgt vanaf 2014 te maken met een toename van het aantal asielzoekers uit onder andere Syriƫ en Eritrea. Gelet op de situatie in het land van herkomst, krijgt een groot deel van deze groep een verblijfsvergunning. Zij vestigen zich voor langere tijd in Nederland.

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Veiligheid en Justitie (V&J), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gevraagd om de komende jaren in kaart te brengen hoe het de asielmigranten vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen op terreinen als de asielprocedure, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, onderwijs en criminaliteit. Voor het eerst is het mogelijk om het individuele traject dat asielzoekers in Nederland doorlopen te volgen, vanaf opvang tot en met de stappen na het verkrijgen van een verblijfsvergunning. In deze publicatie worden de eerste resultaten van dit onderzoek beschreven.