Verdeling detacheringen en uitzendingen over inlenende werkgevers. Tweemeting.

Het kabinet en de sociale partners hebben afspraken gemaakt om extra banen binnen de overheid en de markt te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. De banengroei wordt vanaf 2015 jaarlijks door het UWV gemonitord. In 2017 wordt voor de tweede maal bepaald of aan de banenafspraak is voldaan. Bij het niet nakomen van de banenafspraak in de sectoren markt of overheid, kan een quotum in die sector worden geactiveerd voor werkgevers met 25 of meer werknemers. Banen van gedetacheerde en uitgeleende personen met een arbeidsbeperking zullen niet bij uitzendbureaus en SW-bedrijven meetellen, maar bij de inlenende werkgever (de werkgever waar ze feitelijk werken). De inlenende werkgever is bij het UWV echter niet bekend. Het ministerie van SZW heeft SEO Economisch Onderzoek ingeschakeld om deze werkgevers te achterhalen.

Samenvattende conclusie

27,8 procent van de verloonde uren van door uitzendbureaus en SW-bedrijven uitgeleende personen met een arbeidsbeperking werd in december 2016 feitelijk gemaakt in de overheidssector en 72,2 procent in de marktsector.

De resultaten zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van door SW-bedrijven en uitzendbureaus uitgeleende personen met een arbeidsbeperking in december 2016.