Veel is onduidelijk over de niet-financiële, maatschappelijke effecten van vereenvoudiging van het stelsel van inkomensondersteuning. Dit rapport biedt inzicht in hoe vereenvoudiging via verschillende kanalen doorwerkt bij verschillende actoren.

In discussies rondom vereenvoudigingsvoorstellen in de inkomensondersteuning wegen de (indirecte) baten vaak niet op tegen hoge directe kosten. Deze baten zijn vaak onvoldoende onderbouwd en de onderbouwing onvoldoende gestructureerd. Dit onderzoek biedt inzicht in de kanalen en effecten waarop het wegnemen van complexiteit (door middel van vereenvoudiging) doorwerkt in de maatschappij. Hierbij wordt onder anderen ingegaan op huishoudens, werkgevers en uitvoeringsorganisaties.

Ook biedt dit rapport inzicht in hoe de verwachte kosten en baten van verschillende (verdergaande) varianten van vereenvoudiging in de inkomensondersteuning verschillen. Hoewel relatief kleine vereenvoudigingen aan het huidige stelsel overwegend een netto-positief effect hebben, is de potentie voor verdergaandere vereenvoudigingsvarianten groter. Een uitdaging hierbij is het vormen van concreet uitgewerkte stelselalternatieven.

Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch onderzoek in opdracht van het programma Vereenvoudiging Inkomensondersteuning voor Mensen (VIM) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.