Handhaving door de SVB in 2005

De inspectie beoordeelt het functioneren van de SVB op het aspect handhaving. Daarbij worden activiteiten, resultaten en doelbereik separaat en in samenhang gewikt en gewogen in de vier schakels uit de handhavingsketen, te weten preventie, controle, opsporing en afdoening.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De inspectie heeft in mei 2006 de rapportage Handhaving 2005 ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank. In deze rapportage verantwoordt de SVB zich over de activiteiten die zij in 2005 heeft uitgevoerd op het terrein handhaving. In dit rapport geeft de inspectie haar oordeel over het handhavingsbeleid en de kwaliteit van de verantwoordingsrapportage.

Samenvatting en conclusie

De inspectie beoordeelt het functioneren van de SVB op het aspect handhaving. Daarbij worden activiteiten, resultaten en doelbereik separaat en in samenhang gewikt en gewogen in de vier schakels uit de handhavingsketen, te weten preventie, controle, opsporing en afdoening. Tevens geeft IWI een oordeel over de kwaliteit van de rapportage Handhaving SVB De inspectie is van mening dat het handhavingsbeleid van de SVB, zoals dit is opgenomen in het jaarplan SVB 2005 aansluit bij de hoofddoelstelling van het Kabinet. IWI oordeelt positief over de uitvoering van de activiteiten in de schakels preventie, controle, opsporing en afdoening. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW