Wet verbetering poortwachter

In 2002 is de Wet verbetering poortwachter ingevoerd met als doel het aantal aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering te verminderen en daarmee het uitkeringsvolume te beperken. Zo moeten werkgevers hun zieke werknemers langer loon doorbetalen en moeten werkgevers en werknemers samen werken aan de re-integratie van de werknemer. UWV controleert of zij dat voldoende hebben gedaan.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is nog onbekend over de toepassing van sancties door UWV in het kader van de Wvp en over de uitvoering van andere Wvp-maatregelen door UWV (deskundigenoordelen, vrijwillige verlenging loondoorbetaling)?Hoe is rekening te houden met de ontwikkeling van de instroom van verschillende subgroepen en met de Wet Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en de Wet werk en inkomen bij arbeidsongeschiktheid?

Samenvatting en conclusie

In 2002 is de Wet verbetering poortwachter ingevoerd met als doel het aantal aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering te verminderen en daarmee het uitkeringsvolume te beperken. Zo moeten werkgevers hun zieke werknemers langer loon doorbetalen en moeten werkgevers en werknemers samen werken aan de re-integratie van de werknemer. UWV controleert of zij dat voldoende hebben gedaan. In deze verkennende studie geeft de inspectie een overzicht van de uitvoering en de effecten van de Wet verbetering poortwachter. Voor deze studie zijn geen nieuwe data verzameld, de inspectie heeft het overzicht samengesteld op basis van eerdere onderzoeken. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW