Afspraken over de uitkeringsintake WWB Verkennende studie in vijf regio's

Wie in aanmerking wil komen voor een bijstandsuitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB), moet zich sinds 2002 melden bij het CWI voor een intake. Voorheen was deze uitkeringsintake WWB een taak van gemeenten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Blijken de bekende signalen van gemeenten die duiden op een probleem tussen CWI en gemeenten waar het gaat om de uitkeringsintake juist te zijn?

Samenvatting en conclusie

Wie in aanmerking wil komen voor een bijstandsuitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB), moet zich sinds 2002 melden bij het CWI voor een intake. Voorheen was deze uitkeringsintake WWB een taak van gemeenten. Bij de start van de nieuwe structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) is de intake bewust aan CWI toebedeeld: de cliënt komt daar meteen in aanraking met vacatures, en bovendien wordt recht gedaan aan de eenloketgedachte. De inspectie heeft in vijf CWI-regio's onderzocht of en in hoeverre er sprake is van een overdracht van de bij CWI belegde taken naar gemeenten. Verder heeft de inspectie gekeken in hoeverre de afspraken tussen CWI's en gemeenten voldoen aan de randvoorwaarden waaronder CWI een beperkte uitkeringsintake voor de WWB mag uitvoeren. DE betrokken CWI's geven aan dat zij, in ruil voor de overdracht van de uitkeringsintake, meer ruimte hebben voor arbeidsbemiddeling. De betrokken gemeenten zijn over het algemeen sceptisch ten aanzien van laatstgenoemde aspect. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliënten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliënten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW