De burger aan zet

Naar verwachting zijn mensen meer gemotiveerd om aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt te werken als ze invloed kunnen uitoefenen op het re-integratietraject dat ze volgen. Ze kunnen dan ook zorgen dat het traject aansluit op hun persoonlijke situatie.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Diverse initiatieven beogen de burger meer invloed te geven op de inhoud van de begeleiding, zoals een Individuele Reïntegratieovereenkomst, de mogelijkheid om zelf een reïntegratiebedrijf te kiezen en de ondertekening van het reïntegratieplan. IWI onderzoekt wat het effect van dergelijke initiatieven is op de inhoud van het traject, de kosten en de baankans. Het onderzoek bouwt voort op de uitkomsten van het momenteel lopende IWI-onderzoek Inkoop van indivi-duele reïntegratietrajecten.

Samenvatting en conclusie

Naar verwachting zijn mensen meer gemotiveerd om aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt te werken als ze invloed kunnen uitoefenen op het re-integratietraject dat ze volgen. Ze kunnen dan ook zorgen dat het traject aansluit op hun persoonlijke situatie. De inspectie heeft de relatie onderzocht tussen klantinvloed, motivatie en werkhervatting van mensen die zijn herbeoordeeld voor de WAO. Uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad een relatie is tussen invloed van de herbeoordeelde WAO-er en zijn motivatie. Het is volgens de inspectie goed dat UWV de klantinvloed bevordert. Vooral aan het begin van de re-integratie, waar de klant belangrijke keuzes moet maken voor zijn re-integratie kan UWV er voor zorgen dat klanten nog meer invloed kunnen uitoefenen. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliënten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliënten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW