De Wia-claim beoordeeld

De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wia door de UWV. De minister heeft met UWV afgesproken dat per 1 januari 2008 de Wia uitgevoerd zal worden met nieuwe systeem- en procesondersteuning.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het kabinet beoogt per 1 januari de WIA in te voeren. De inspectie zal aandacht besteden aan de uitvoering van deze wet door UWV. Mogelijke aandachtspunten daarbij zijn het proces rond de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid, de preventie- en de reïntegratieactiviteiten.

Samenvatting en conclusie

De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wia door de UWV. De minister heeft met UWV afgesproken dat per 1 januari 2008 de Wia uitgevoerd zal worden met nieuwe systeem- en procesondersteuning. Tot die tijd zal de uitvoering plaatsvinden met een noodoplossing. Per 1 januari 2008 moet de ICT-noodoplossing plaats hebben gemaakt voor een nieuw te bouwen systeem. Dit systeem moet tevens fungeren als eerste onderdeel van een groter systeem voor alle uitkeringen die UWV uitvoert. Het moet passen bij de overall ICT-strategie en de toekomstige organisatie van UWV en aansluiten bij de strategie ten aanzien van de ketensamenwerking. Tot aan de periode van 2008 volgt de inspectie de uitvoering en implementatie van de Wia. In deze twee jaar verschijnen er vier rapportages. In dit eerste rapport wordt specifiek ingegaan op de claimbeoordeling (het proces waarin wordt beoordeeld of een verzekerde aanspraak kan maken op een Wia-uitkering). De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliënten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliënten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW