Nabestaanden in beeld bij gemeenten. Nota van bevindingen

Gemeenten en de SVB hebben, op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in 2004 afspraken gemaakt over het gebruik van gegevens van mensen met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In 2005 constateerde de staatssecretaris dat de gegevensuitwisseling tussen de SVB en de gemeenten in het kader van de activering van Anwers problematisch lijkt te verlopen. De belangrijkste oorzaak is dat een eenduidig format voor de gegevenslevering aan individuele gemeenten ontbreekt. De staatssecretaris heeft aangegeven in overleg met de SVB en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten oplossingen te zoeken. IWI zal in 2006 beoordelen of de situatie inderdaad is opgelost.

Samenvatting en conclusie

Gemeenten en de SVB hebben, op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in 2004 afspraken gemaakt over het gebruik van gegevens van mensen met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het helpen van nabestaanden die aan het werk willen. Verder heeft de gemeente er belang bij om te weten dat er in hun gemeente nabestaanden zijn met een laag inkomen. In deze nota wordt verslag gedaan van het onderzoek van IWI naar het gebruik van deze gegevens door de gemeente. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW