Preventiequote CWI

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het eerste loket voor mensen die een uitkering willen aanvragen en op zoek zijn naar werk. CWI moet zijn best doen om zoveel mogelijk mensen al aan het werk te helpen voordat ze een uitkering nodig hebben.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Uit de preventiequote is niet te achterhalen wat de bijdrage van CWI is aan het voorkomen van het indienen van een aanvraag voor een uitkering. Een kwart van de mensen die zich bij CWI melden dient geen aanvraag in. IWI zal nagaan wat hier de achtergronden van zijn.

Samenvatting en conclusie

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het eerste loket voor mensen die een uitkering willen aanvragen en op zoek zijn naar werk. CWI moet zijn best doen om zoveel mogelijk mensen al aan het werk te helpen voordat ze een uitkering nodig hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Om aan te geven hoe goed dat lukt, gebruikt CWI de preventiequote. De resultaten die CWI boekt op het voorkomen dat werkzoekenden instromen in een uitkering blijken uit scores van CWI op de preven-tiequotes WW (Werkloosheidswet) en WWB (Wet werk en bijstand). De preventie-quotes geven geen inzicht in welke activiteiten van CWI eraan hebben bijgedragen dat een belangrijk deel van de aanvragers van een werkloosheids- en bijstandsuitkering, uiteindelijk hierop geen beroep doen. Het ontbreken van dit inzicht was voor de inspectie aanleiding om een verkennende studie uit te voeren met als doel te inventariseren welke inspanningen CWI verricht om instroom in WW of WWB te voorkomen. Bron: Bibliotheek SZW