Van aanbesteden tot uitvoeren

Private re-integratiebedrijven spelen een belangrijke rol bij de re-integratie van mensen met een bijstandsuitkering. Om re-integratie privaat te kunnen uitvoeren, moeten gemeenten en UWV de re-integratietaken aanbesteden.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In overleg tussen AM en IWI is afgesproken dat de inspectie een aanvullend onderzoek uitvoert naar de aanbestedingen door gemeenten. Vragen zijn of de gemeentelijke aanbesteding bijdraagt aan een goed functionerende reïntegratiemarkt en of er verschillen zijn tussen gemeenten die reïntegratie veel uitbesteden en gemeenten die veel in eigen beheer uitvoeren als het gaat om efficiëntie, de effectiviteit en de kosten van reïntegratie. Een verkennende studie.

Samenvatting en conclusie

Private re-integratiebedrijven spelen een belangrijke rol bij de re-integratie van mensen met een bijstandsuitkering. Om re-integratie privaat te kunnen uitvoeren, moeten gemeenten en UWV de re-integratietaken aanbesteden. Op basis van vooraf vastgestelde selectie- en gunningscriteria worden offertes beoordeeld en wordt een keuze gemaakt voor een re-integratiebedrijf. In deze verkennende studie is onderzocht of er een verschil is in kosten en in effectiviteit van re-integratie tussen gemeenten die veel taken op dit terrein in eigen hand houden en gemeenten die deze taken overwegend aan private partijen uitbesteden. Geconcludeerd wordt dat niet zozeer de mate waarin gemeenten taken uitbesteden aan private re-integratiebedrijven bepalend is voor de kosteneffectiviteit van re-integratie, maar de manier waarop de gemeenten de hele re-integratietaak hebben georganiseerd. Het gaat daarbij vooral om de intensiteit van het casemanagement, de aanwezigheid van een gemeentelijke uitvoerende organisatie en de aansturing van de uitvoerders van re-integratietaken door het contractmanagement. Bron: Bibliotheek SZW