Aanbesteden van re-integratieopdrachten door gemeenten

Het kabinet acht een goed functionerende re-integratiemarkt van belang om uitkeringsgerechtigden zo effectief en efficiënt mogelijk te laten doorstromen naar duurzame arbeid. Re-integratiebedriijven spelen daar een belangrijke rol bij.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Gemeenten moeten op de vrije markt reïntegratietrajecten inkopen voor bijstands- en Anw-gerechtigden en voor mensen zonder uitkering. De inspectie onderzoekt in hoeverre gemeen-ten kiezen voor aanbieders waarmee ze vroeger al zaken deden en of dit gevolgen heeft voor de effectiviteit van de reïntegratie-inspanningen. Een verkennende studie.

Samenvatting en conclusie

Het kabinet acht een goed functionerende re-integratiemarkt van belang om uitkeringsgerechtigden zo effectief en efficiënt mogelijk te laten doorstromen naar duurzame arbeid. Re-integratiebedriijven spelen daar een belangrijke rol bij. In deze verkennende studie doet de inspectie verslag van de manier waarop gemeenten re-integratieopdrachten aanbesteden op de re-integratiemarkt. Daarbij komen ook knelpunten en leerpunten aan de orde die de gemeenten signaleren. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliënten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliënten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW