Inzicht in de ketensamenwerking

Een van de belangrijkste elementen van het stelsel van sociale zekerheid is de samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten. CWI regelt de aanvraag voor een uitkering en probeert mensen aan het werk te krijgen, UWV en gemeenten gaan verder met het werk van CWI.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Welke kennis is er over het functioneren van de keten(samenwerking) van werk en inkomen en hoe draagt deze samenwerking bij aan het realiseren van de beoogde doelen van de wetgever?

Samenvatting en conclusie

Een van de belangrijkste elementen van het stelsel van sociale zekerheid is de samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten. CWI regelt de aanvraag voor een uitkering en probeert mensen aan het werk te krijgen, UWV en gemeenten gaan verder met het werk van CWI. Sinds de invoering van de Wet SUWI in 2002 zijn er veel onderzoeken verricht naar het functioneren van de samenwerking. Elk van deze onderzoeken biedt een beeld van het functioneren van de samenwerking tussen de ketenpartners op een bepaald onderdeel van de keten werk en inkomen. De inspectie wil met deze verkennende studie een overzicht krijgen van de reeds onderzochte aspecten van de keten(samenwerking), en van de ontwikkeling die deze ketensamenwerking de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW