Samenwerking tussen CWI en UWV bij aanvragen voor een WW-uitkering. Nota van bevindingen

De belangrijkste conclusies zijn: - Medewerkers van CWI en UWV liggen verschillende accenten op ‘Werk boven Uitkering’. In operationele zin gaat het om uitstel van de uitkeringsintake tegenover het spoedig of zo snel mogelijk uitvoeren van de uitkeringsintake.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Met SUWI is een scheiding aangebracht tussen informatieverzameling en informatiebeoorde-ling ten aanzien van de claimbeoordeling WW: CWI doet de intake, UWV beoordeelt de aan-vraag. De scheiding werd ingegeven door de één loketgedachte en beoogt de uitvoering te ver-beteren. De inspectie onderzoekt hoe deze samenwerking in de praktijk uitpakt en welke ge-volgen dit heeft voor het vaststellen van het recht op WW.

Samenvatting en conclusie

De belangrijkste conclusies zijn: - Medewerkers van CWI en UWV liggen verschillende accenten op ‘Werk boven Uitkering’. In operationele zin gaat het om uitstel van de uitkeringsintake tegenover het spoedig of zo snel mogelijk uitvoeren van de uitkeringsintake. - Sommige UWV’ers pleiten voor uitstel van de uitkeringsintake omdat UWV het dossier dan vollediger krijgt aangeleverd. Dit komt de tijdigheidsscore ten goede. Sommige CWI’ers vinden uitstel van de uitkeringsintake ook belangrijk, maar dan omdat het CWI meer bemiddelingstijd geeft waarin voorkomen kan worden dat het tot een uitkering(sintake) komt. - Dit levert spanning op met de praktijk van sommige CWI’ers om de werk- en uitkeringsintake te combineren. De uitkeringsintake wordt dan eerder uitgevoerd uit oogpunt van klantvriendelijkheid en om de werkdruk voor CWI te reduceren (één gesprek voeren, in plaats van twee). - Het levert ook spanning op met de nieuwe lijn van de minister en UWV om uitkeringsaanvragen binnen 4 weken af te handelen. UWV neemt dan (de doorlooptijd en ‘de betaalcyclus van) de klant als uitgangspunt en de praktijk die daarbij past is een zo spoedig mogelijke claimbeoordeling en uitkeringsverstrekking (wanneer er recht op WW bestaat). - Een belangrijke verklaring is gelegen in de afzonderlijke prestatie-indicatoren van CWI en UWV. Deze indicatoren bevorderen een organisatieperspectief en accentueren voor CWI het werkdeel en voor UWV het uitkeringsdeel. - Dit leidt tot tegengestelde redeneringen en perspectieven. De bijbehorende achterliggende filosofieën zijn dat het ofwel gaat om het zoeken naar werk, waarbij inkomen/uitkering wordt uitgesteld, ofwel om zo een spoedig mogelijke uitkeringsverstrekking, als voorwaarde (mentale rust) voor het zoeken naar werk. Een overstijgende interpretatie waarbij het gaat om Werk én Inkomen wordt niet gepresenteerd. - De interpretatie van UWV dat uitkeringsaanvragen zo snel mogelijk in behandeling genomen moeten worden (om mentale rust te geven voor het zoekproces), geldt volgens UWV niet helemaal voor ‘vroegmelders’. UWV acht het namelijk niet efficiënt om aanvragen in behandeling te nemen voordat de eerste werkloosheidsdag is ingegaan. Bron: Rapport