Stand van zaken polisadministratie (Walvis, Wfsv)

Het nieuwe loonaangifteproces functioneert begin 2007 nog niet stabiel. Hierdoor kunnen interne en externe afnemers niet of in onvoldoende worden bediend. Daarbij is de sturing van de loonaangifteketen onvoldoende vormgegeven.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In 2006 moesten de wetten Walvis en Wfsv worden ingevoerd. Vooral voor UWV was dit een groot project met grote gevolgen voor de organisatie. De inning van sociale verzekeringspre-mies werd overgedragen aan de Belastingdienst. De inspectie volgde dit project en kijkt ook in 2007 hoe de invoering van de wetten plaatsvindt. De veranderde wetgeving leidt ertoe dat UWV in 2007 nog veel gegevens zal moeten opvragen bij werkgevers (gegevens over loon- en arbeidsverhoudingen die nodig zijn voor het vaststellen van recht, hoogte en duur van uitke-ringen van ex-werknemers). Ten opzichte van huidige situatie betekent dit een toename van het aantal uit te vragen gegevens. De inspectie rapporteert regelmatig over de vorderingen in dit complexe implementatietraject.

Samenvatting en conclusie

Het nieuwe loonaangifteproces functioneert begin 2007 nog niet stabiel. Hierdoor kunnen interne en externe afnemers niet of in onvoldoende worden bediend. Daarbij is de sturing van de loonaangifteketen onvoldoende vormgegeven. Ten aanzien van de polisadministratie concludeert IWI dat er een reële kans is op vertraging van de verdere ontwikkeling. De verlaging van administratieve lasten voor werkgevers wordt vooralsnog niet bereikt. UWV werkt hard aan het oplossen van de problemen en geeft hierbij prioriteit aan het tijdig verstrekken van uitkeringen aan cliënten. In deze brief gaat IWI in op de actuele stand van zaken waar het gaat om de sturing van de loonaangifteketen en de polisadministratie. Verder schetst de inspectie de gevolgen voor het doelbereik van Walvis en Wfsv. Bron: Inspectie SZW