In de bijstand, en dan. Nota van Bevindingen

Met de invoering van de WWB hebben gemeenten meer beleidsruimte én beleidsverantwoordelijkheid gekregen om de doelen van de wet te bereiken. Gemeenten zijn ook financieel volledig verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In dit onderzoek richt de inspectie zich op de activiteiten van gemeenten om uitkeringsgerech-tigden aan het werk te krijgen, vlak nadat ze de uitkering voor het eerst hebben gekregen. In die periode hebben de WWB`ers relatief veel kans om weer aan het werk te komen. IWI on-derzoekt op welke wijze de gemeenten de nieuwe uitkeringsgerechtigden begeleiden in het eerste jaar van de uitkering en wat de resultaten daarvan zijn. IWI maakt een vergelijking van de effectiviteit van diverse werkwijzen van gemeenten.

Samenvatting en conclusie

Met de invoering van de WWB hebben gemeenten meer beleidsruimte én beleidsverantwoordelijkheid gekregen om de doelen van de wet te bereiken. Gemeenten zijn ook financieel volledig verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. De inspectie heeft onderzoek gedaan in hoeverre de uitvoering van de WWB door de gemeenten leidt tot uitstroom van pas ingestroomde bijstandscliënten uit de uitkering en/of naar werk. IWI deed een representatief onderzoek naar dossiers in de periode van 1 januari 2005 tot 1 maart In het najaar van 2006 volgden nog interviews met case managers van sociale diensten. De nota van bevindingen vormt de basis voor het uit te brengen rapport, waarin het oordeel van de inspectie is opgenomen. Bron: Bibliotheek SZW