Preventie WW (Vroegmelders)

Een werknemer is op dit moment wettelijk verplicht om, voor het verkrijgen van een uitkering, werkloosheid uiterlijk op de tweede dag van de werkloosheid te melden bij CWI.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

UWV en CWI kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het voorkomen dat met ontslag bedreigde werknemers werkloos worden. Bijvoorbeeld door de inzet van re-integratie-instrumenten zoals sollicitatietrainingen. De inspectie onderzoekt of die instrumenten op de juiste wijze en de juiste plaats ingezet worden en of ze volgens werkgevers en werknemers effectief zijn. Aan de hand van een vergelijking van diverse preventieve benaderingen van werkgevers ontstaat inzicht in de effectiviteit van verschillende aanpakken. Speciale aandacht gaat uit naar de zogenoemde vroegmelders: mensen die met ontslag worden bedreigd en zich in een vroeg stadium melden bij CWI.

Samenvatting en conclusie

Een werknemer is op dit moment wettelijk verplicht om, voor het verkrijgen van een uitkering, werkloosheid uiterlijk op de tweede dag van de werkloosheid te melden bij CWI. Eerdere melding, ook wel ‘vroegmelders’, geeft meer ruimte aan CWI en cliënt om aansluitend van het einde van de dienstbetrekking werk te vinden. De minister heeft in de meibrief voor het jaarplan 2006 aan CWI gevraagd om meer aandacht te besteden aan de preventie van werkloosheid. Om meer inzicht te krijgen in de mate waarin CWI en UWV vroegmelding gericht stimuleert en de dienst-verlening hierop organiseert en uitvoert, heeft IWI hiernaar onderzoek gedaan. Bron: Bibliotheek SZW