Bijstand en vermogen

De Inspectie werk en inkomen (IWI) heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de vermogenstoets die gemeenten uitvoeren als burgers een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. Een bijstandsuitkering wordt alleen toegekend als een aanvulling op iemands inkomen en vermogen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Onder de vlag van het onderzoek landelijk oordeel rechtmatigheid gemeenten 2005 wordt een pilot uitgevoerd van een nieuwe toezichtaanpak: aspectonderzoek tav risico`s mbt de rechtmatigheid van de uitvoering WWB.

Samenvatting en conclusie

De Inspectie werk en inkomen (IWI) heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de vermogenstoets die gemeenten uitvoeren als burgers een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. Een bijstandsuitkering wordt alleen toegekend als een aanvulling op iemands inkomen en vermogen. Gemeenten kunnen voor een groot deel zelf bepalen welke gegevens zij opvragen en op welke wijze zij het onderzoek naar vermogen uitvoeren. Geconcludeerd wordt dat gemeenten maar weinig fouten maken als ze nagaan of aanvragers van een bijstanduitkering wel of niet teveel eigen vermogen hebben om een uitkering te krijgen. De fouten die gemaakt worden, hebben in de praktijk nauwelijks gevolgen voor de uitkering. Het onderzoek geeft een representatief beeld van alle gemeenten vanaf 20.000 inwoners. Deze verzorgen de uitkeringen voor 93 procent van alle bijstandgerechtigden. Bron: Bibliotheek SZW