Effect re-integratietrajecten op de uitgaven aan sociale zekerheid

Resultaten van een onderzoek naar de mate waarin re-integratietrajecten leiden tot lagere uitgaven aan sociale zekerheid (WWB en WW).

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het College Bescherming Persoonsgegevens en IWI hebben een samenwerkingsconvenant gesloten voor het toezicht op het gebruik en de bescherming van persoonsgegevens binnen het SUWI-domein. Het samenwerkingsconvenant moet er toe leiden dat er eenduidig toezicht op de sector wordt uitgeoefend en dat de toezichtlast vermindert. IWI en CBP werken op een aan-tal terreinen samen. Zo stemmen zij programma`s van onderzoek periodiek af en voeren zij samen onderzoek uit. In 2006 is een eerste stap gezet met een onderzoek naar de privacyaspec-ten van het samenwerken van SUWI-partijen in bedrijfsverzamelgebouwen.

Samenvatting en conclusie

Voor een efficiƫnte en effectieve uitvoering van de sociale zekerheidswetgeving is samenwerking tussen UWV, CWI en de gemeentelijke sociale diensten onontbeerlijk. Door het huisvesten van de uitvoeringsorganisaties in een bedrijfsverzamelgebouw heeft de samenwerking een impuls gekregen en is deze op sommige plaatsen overgegaan in het integreren en gezamenlijk uitvoeren van taken. De Inspectie Werk en Inkomen en het College bescherming persoonsgegevens hebben hier invulling aan gegeven door de uitvoering van gezamenlijk onderzoek. Beide toezichthouders hebben hun expertise gebundeld om duidelijkheid te scheppen over de toepassing van het wettelijk kader bij het gezamenlijk uitvoeren van taken en het gebruik van persoonsgegevens daarbij. Geconcludeerd wordt dat een structurele gezamenlijke uitvoering van taken dient te worden voorzien van een wettelijke basis in de sociale zekerheidswetgeving. Wanneer deze basis is gecreƫerd mogen de voor de uitvoering van deze taken noodzakelijke persoonsgegevens gezamenlijk worden gebruikt. Bron: Bibliotheek SZW