Over de grens: migratie en sociale zekerheid

Wonen en werken in het buitenland, al dan niet tijdelijk, ligt voor een groeiende groep mensen binnen handbereik. Mensen bouwen zo rechten op in meerdere landen, verhuizen met hun uitkering naar een ander land of keren juist op latere leeftijd terug naar hun geboorteland.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Toenemende internationalisering is een belangrijke trend. . De immigratie en het toegenomen verkeer van werknemers binnen de uitgebreide EU is een belangrijke oorzaak van de toenemende internationalisering. Dit schept nieuwe vragen en verwachtingen, waarop de SVB als uitvoeringsorganisatie zo goed mogelijk wil inspelen.

Samenvatting en conclusie

Wonen en werken in het buitenland, al dan niet tijdelijk, ligt voor een groeiende groep mensen binnen handbereik. Mensen bouwen zo rechten op in meerdere landen, verhuizen met hun uitkering naar een ander land of keren juist op latere leeftijd terug naar hun geboorteland. Voor de betrokken migranten heeft dit in meer of mindere mate gevolgen voor de sociale zekerheid. De onwetendheid die hierover in de praktijk bestaat, leidt tot teleurstelling en welvaartsverlies. De bijdragen die in dit SVB Cahier zijn gebundeld zijn dan ook niet alleen bedoeld als verkenning. Ze geven tevens aanleiding voor conclusies en aanbevelingen waarmee beslissers, beleidsmakers en andere betrokkenen hun voordeel kunnen doen. Zodat migranten voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van hun stap en tevens mogelijkheden krijgen aangereikt om hun sociale zekerheid te waarborgen.