Uitvoering re-integratietrajecten in opdracht van UWV. Nota van bevindingen

Om sneller aan het werk te komen, kunnen WW-gerechtigden een beroep doen op professionele re-integratiedienstverlening. Maatwerk en cliëntinvloed zijn bij deze vorm van dienstverlening belangrijke uitgangspunten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In hoeverre draagt UWV - als opdrachtgever van reïntegratie - bij aan het tot stand komen van maatwerk, welke factoren spelen hierbij een rol en welke gevolgen heeft dit voor de effectiviteit van reïntegratie?

Samenvatting en conclusie

Om sneller aan het werk te komen, kunnen WW-gerechtigden een beroep doen op professionele re-integratiedienstverlening. Maatwerk en cliëntinvloed zijn bij deze vorm van dienstverlening belangrijke uitgangspunten. Uitvoeringsinstellingen en re-integratiebedrijven hebben als taak om, samen met de cliënt, die instrumenten in te zetten die het meeste bijdragen aan een zo snel mogelijke werkhervatting. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de re-integratietrajecten van WW?ers die in opdracht van UWV worden uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar drie aspecten: de rol van UWV als opdrachtgever voor re-integratiedienstverlening, de invloed van de cliënt op zijn re-integratietraject, en het functioneren van de re-integratiemarkt. IWI interviewde voor het onderzoek onder meer re-integratiecoaches en managers van UWV en consulenten van en directeuren van re-integratiebedrijven. Verder hield de inspectie een enquête onder verschillende groepen cliënten. Bron: Bibliotheek SZW