Zaak van belang

Steeds meer mensen met een uitkering kiezen voor het ondernemerschap. Het zijn vooral hoger opgeleide mannen tussen de dertig en vijftig jaar die voor zichzelf beginnen. Vrouwen, allochtonen en vijftigplussers zijn hier ondervertegenwoordigd.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoe begeleidt de uitvoering mensen die aangeven een eigen bedrijf te willen starten? Ook wordt de vraag beantwoord hoe uitkeringsgerechtigden die als ondernemer willen starten de begeleiding van de uitvoeringsorganisaties ervaren.

Samenvatting en conclusie

Steeds meer mensen met een uitkering kiezen voor het ondernemerschap. Het zijn vooral hoger opgeleide mannen tussen de dertig en vijftig jaar die voor zichzelf beginnen. Vrouwen, allochtonen en vijftigplussers zijn hier ondervertegenwoordigd. De maatschappelijke voordelen van ondernemerschap zijn duidelijk: minder uitkeringen, meer werkgelegenheid en meer sociale samenhang. Samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten is van groot belang om starters vanuit een uitkering te helpen. Wel worden terzake nog belemmeringen geconstateerd. Zo sluiten wetten en regels niet altijd op elkaar aan. Die samenwerking komt bovendien nog niet overal van de grond en het hulpaanbod is veelal niet geïntegreerd. Er is een wereld te winnen als CWI, UWV en gemeenten een gezamenlijk hulpaanbod aan starters met een uitkering ontwikkelen vanuit het perspectief van de uitkeringsgerechtigde. IWI heeft hiervoor een denkkader ontwikkeld, waarmee zij een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de hulp aan deze toekomstige ondernemers. Voor dit doel heeft zij ook een vijftal praktijkcases terzake onderzocht. Bron: Bibliotheek SZW