Bestandskoppelingen

Koppeling van gegevensbestanden maakt het mogelijk om misbruik van sociale voorzieningen aan te tonen. Dat gebeurt op dit moment al, maar de verwachting is dat hier nog meer winst te behalen valt.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De inspectie neemt de mogelijkheden van bestandskoppelingen in het kader van de bestrijding van fraude onder de loep. Hierbij gaat het zowel om koppelingen tussen overheidsorganisaties als om koppelingen tussen publieke en overheidsorganisaties. In het onderzoek beoordeelt de inspectie wat de resultaten (kunnen) zijn van het gebruik van de koppelingen.

Samenvatting en conclusie

Koppeling van gegevensbestanden maakt het mogelijk om misbruik van sociale voorzieningen aan te tonen. Dat gebeurt op dit moment al, maar de verwachting is dat hier nog meer winst te behalen valt. In het coalitieakkoord is onder de noemer 'intensivering fraudebestrijding door koppeling bestanden en meer veiligheid' een structurele besparing van 110 miljoen euro per jaar opgenomen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat er op het vlak van bestandskoppelingen binnen het domein van de sociale zekerheid al veel wordt gedaan. Winst valt eerder te halen bij het verbeteren van de kwaliteit van de (bron)bestanden dan door het toevoegen van nieuwe koppelingen. Bron: Bibliotheek SZW