Met invloed meer werk

De re-integratie van herbeoordeelde WAO’ers vindt plaats in een moeilijke context. Het gaat vaak om mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn geweest. Ze hebben daardoor langere tijd geen betaalde arbeid verricht en moeten wennen aan het idee weer aan het werk te moeten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De inspectie doet, in vervolg op een onderzoek in 2006 (PR10 De burger aan zet), een onder-zoek naar de vraag in hoeverre herbeoordeelde WAO’ers, dankzij meer invloed op hun re-integratie, meer duurzame re-integratiemogelijkheden hebben. Rapport in eerste tertaal 2008.

Samenvatting en conclusie

De re-integratie van herbeoordeelde WAO’ers vindt plaats in een moeilijke context. Het gaat vaak om mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn geweest. Ze hebben daardoor langere tijd geen betaalde arbeid verricht en moeten wennen aan het idee weer aan het werk te moeten. Een deel van de groep is het bovendien niet eens met de herbeoordelingsbeslissing en voelt zich niet geschikt om te gaan werken. De motivatie om een re-integratietraject te beginnen is bij deze groep daarom relatief laag. Invloed op het re-integratietraject kan voor deze groep extra belangrijk zijn. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat het laten mee beslissen in het re-integratietraject van herbeoordeelde WAO’ers tot betere resultaten kan leiden. Het onderzoek laat ook zien dat mensen met een individuele re-integratieovereenkomst (IRO) in vergelijking met mensen met een standaardtraject vaker klantinvloed en meer maatwerk ervaren en vaker weer aan het werk zijn. Klanten ervaren meer invloed op de inhoud van een re-integratietraject dan op de uitvoering ervan. IWI vindt het van belang dat re-integratiebedrijven ook bij de uitvoering van een traject aandacht houden voor klantinvloed omdat dat de kans op succes vergroot. Bron: Bibliotheek SZW