Zelfstandigen enquête arbeid 2017

De Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) is de Nederlandse enquête onder zelfstandig ondernemers over hun arbeidsomstandigheden en inzetbaarheid.

De ZEA omvat een breed scala aan onderwerpen die de arbeidsomstandigheden en inzetbaarheid van zelfstandigen. Er wordt onder andere gevraagd naar arbeidsomstandigheden, werktijden, arbeidsongevallen, ziekte, functioneren, inzetbaarheid, pensioen en opleiding en ontwikkeling. Op  onderdelen is de ZEA vergelijkbaar met de werknemersenquête Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) zodat een vergelijking tussen werknemers en zelfstandig ondernemers mogelijk is.

Met de informatie die middels de ZEA wordt verzameld, kunnen overheden, belangenverenigingen van zelfstandigen en brancheorganisaties beter inspelen op de behoeften en knelpunten van zelfstandig ondernemers en kan het maatschappelijk debat over de rol van zelfstandigen beter worden onderbouwd. Onderzoeksinstituten kunnen helpen met de beantwoording van specifieke vraagstukken, door middel van secundaire analyses op de ZEA, al dan niet gekoppeld aan andere databronnen.

TNO en CBS voerden de ZEA gezamenlijk uit, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze publicatie vormt de methodologische verantwoording bij de ZEA2017 en biedt een overzicht van de eerste resultaten.