Weg met de uitkering: iedereen werk

Presentatie en workshop op het KWI congres 2018. Er dreigen weer tekorten op de arbeidsmarkt, terwijl we weten dat niet iedereen aan het werk zal komen. We hebben namelijk een A-economie waar alleen de beste, slimste en meest productieve mensen mee kunnen doen.

Het perspectief voor laagopgeleide ouderen, arbeidsgehandicapten, ex-gedetineerden enzovoorts is heel mager. Iedereen blijft echter gericht op zo direct mogelijke deelname aan de A-economie. Wij pleiten voor een radicale ommezwaai: een systeem waarin de uitkering plaatsmaakt voor werk en inkomen. Wij zien kansen in het creƫren van een zogeheten parallelle arbeidsmarkt, die naast, en dus niet gescheiden van, de reguliere economie en arbeidsmarkt staat.

Peter Brouwer, hoofdonderzoek bij Start Foundation