Inzicht in kostenbesparing CWI

Een van de doelstellingen van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) is een doelmatige uitvoeringsorganisatie. Daarom hebben alle SUWI-organisaties een efficiency-taakstelling opgelegd gekregen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

CWI moet met minder uitvoeringsbudget dezelfde prestaties realiseren. Dit vereist een doelmatige inzet van middelen. In dit onderzoek legt IWI de focus op kostenbesparing oftewel de vraag die IWI hierbij stelt is, of CWI voldoende maatregelen neemt en heeft genomen om de kosten omlaag te brengen.

Samenvatting en conclusie

Een van de doelstellingen van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) is een doelmatige uitvoeringsorganisatie. Daarom hebben alle SUWI-organisaties een efficiency-taakstelling opgelegd gekregen. Ook met de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) zijn afspraken gemaakt over een jaarlijkse vermindering van het budget, gecombineerd met een ontwikkeling in de richting van een effectieve en efficiƫnte organisatie. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de maatregelen die CWI heeft genomen om op de uitvoeringskosten te besparen. Uit het onderzoek blijkt dat CWI op totaalniveau een goed inzicht kan bieden in de gerealiseerde kostenbesparingen. De besparingen op deelterreinen zijn niet altijd goed in beeld gebracht. Zo heeft de efficiencytaakstelling geleid tot het verdwijnen van arbeidsplaatsen. Maar tegelijkertijd moest CWI in de periode 2002 - 2006 ook nieuwe mensen aannemen in verband met het hoger dan voorziene aantal werkzoekenden en om nieuwe taken uit te voeren. Bron: Bibliotheek SZW