Uitvoering Wet sociale werkvoorziening 2005. Nota van bevindingen

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) houdt namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SWZ) toezicht op de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).

Onderzoeksdoel en vraagstelling

IWI houdt toezicht op de uitvoering van de Wsw en geeft jaarlijks een landelijk oordeel over de uitvoering. Een samenvatting van het oordeel wordt opgenomen in het jaarverslag Het rapport zal worden uitgebracht voordat het Jaarverslag verschijnt. De vraag die in het kader van het (documenten)onderzoek wordt beantwoord is of de uitvoeringsorganisaties voldoen aan de eisen die de wet en regelingen stellen met betrekking tot de rechtmatigheid en in hoeverre de doelen van de Wsw worden bereikt.

Samenvatting en conclusie

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) houdt namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SWZ) toezicht op de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).In de tweede helft van 2006 heeft IWI een documentenonderzoek ingesteld naar de uitvoering van de Wsw Het onderzoek is gericht op de vraag of de uitvoering voldoet aan de eisen die in de wet en de regelingen zijn gesteld en in hoeverre de doelen van de wet zijn bereikt. In overeenstemming met het toezichtregime dat sinds 2004 op de Wet werk en bijstand wordt toegepast, geeft IWI een landelijk oordeel over de rechtmatigheid en de doeltreffendheid van de uitvoering van de Wsw. De Wet werk en bijstand (WWB) biedt gemeenten grote ruimte om een eigen beleid te ontwikkelen. Dit schept mogelijkheden voor maatgerichte activering naar werk. Een kenmerk van de populatie in de WWB is dat een groot aantal cliƫnten zeer ver van de arbeidsmarkt staat. De inspectie heeft bij een aantal gemeenten onderzocht op welke wijze zij beleid ten uitvoer brengen gericht op activering van cliƫnten. Geconcludeerd wordt dat de inzet van de gemeenten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te krijgen goed is. De resultaten zijn echter beperkt. Het overgrote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor sociale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de Bron: Bibliotheek SZW