Vroegmelders Dienstverlening van CWI en UWV aan werknemers die werkloos dreigen te worden

Mensen die weten dat ze werkloos worden, kunnen zich vanaf vier maanden voor de eerste werkloosheidsdag melden bij CWI. Daar kunnen ze geholpen worden bij het zoeken naar nieuw werk, met als doel dat ze te zijner tijd geen uitkering nodig zullen hebben.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

UWV en CWI kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het voorkomen dat met ontslag bedreigde werknemers werkloos worden. Bijvoorbeeld door de inzet van re-integratie-instrumenten zoals sollicitatietrainingen. De inspectie onderzoekt of die instrumenten op de juiste wijze en de juiste plaats ingezet worden en of ze volgens werkgevers en werknemers effectief zijn. Aan de hand van een vergelijking van diverse preventieve benaderingen van werkgevers ontstaat inzicht in de effectiviteit van verschillende aanpakken. Speciale aandacht gaat uit naar de zogenoemde vroegmelders: mensen die met ontslag worden bedreigd en zich in een vroeg stadium melden bij CWI.

Samenvatting en conclusie

Mensen die weten dat ze werkloos worden, kunnen zich vanaf vier maanden voor de eerste werkloosheidsdag melden bij CWI. Daar kunnen ze geholpen worden bij het zoeken naar nieuw werk, met als doel dat ze te zijner tijd geen uitkering nodig zullen hebben. De inspectie onderzocht hoe CWI en UWV er in 2006 voor zorgden dat zoveel mogelijk mensen zich vroeg melden en hoe zij die mensen ondersteunden bij het zoeken naar werk. UWV is in het onderzoek betrokken omdat zij ook in die periode al re-integratiemiddelen kunnen inzetten als dat nodig is. Met het onderzoek wil de inspectie een bijdrage leveren aan een verdere verbetering van uitvoering van het preventiebeleid door CWI en UWV. Bron: Bibliotheek SZW