Sociale zekerheid over grenzen

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat migranten zich vooral zelf verantwoordelijk voelen voor het zoeken naar informatie. Tegelijk zijn ze slecht op de hoogte welke informatie ze nodig zouden hebben en vooral waar ze die kunnen vinden.

Samenvatting en conclusie

Elk land heeft zijn eigen stelsel voor sociale zekerheid en voorziet zo waar mogelijk in de behoeften en wensen van de bevolking, rekening houdend met de beschikbare middelen. Door wereldwijde migratie en globalisering nemen echter de wens en de noodzaak toe om de socialezekerheidsstelsels van verschillende landen op elkaar af te stemmen. Binnen de EU wordt die afstemming op diverse manieren vormgegeven. Duidelijk is dat het aantal migranten stijgt. Maar zijn zij voldoende geïnformeerd over de gevolgen van hun migratie voor de sociale zekerheid? En in hoeverre speelt sociale zekerheid een rol bij de beslissing om al dan niet te migreren?

Samenvatting en conclusie

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat migranten zich vooral zelf verantwoordelijk voelen voor het zoeken naar informatie. Tegelijk zijn ze slecht op de hoogte welke informatie ze nodig zouden hebben en vooral waar ze die kunnen vinden. Omdat migranten zich niet goed (kunnen) laten informeren, komen zij er vaak in het land van bestemming pas achter wat de consequenties zijn van hun verhuizing. De meeste migranten geven aan dat eventuele gevolgen van een verhuizing naar het buitenland voor de socialezekerheidsrechten geen grote rol spelen bij de beslissing te migreren. Het is wel van belang hen voor te bereiden op deze gevolgen. Op die manier kunnen onverwachte problemen voorkomen worden. Een goede informatievoorziening en een duidelijke coördinatie tussen de migratielanden is daarom belangrijk. Zo is voor migranten duidelijk waar ze welke informatie kunnen vinden en kunnen zij zich voorbereiden op eventuele tegenvallers.