Uitvoering Wet sociale werkvoorziening 2006

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) houdt namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toezicht op de uitvoering van de Wet Sociale werkvoorziening (Wsw) door gemeenten. Jaarlijks geeft de inspectie een landelijk oordeel over deze uitvoering.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In het jaarverslag geeft de inspectie een oordeel over de werking van het stelsel in 2007 en oordelen over het functioneren van de afzonderlijke uitvoeringsinstanties. De inspectie richt zich met name op de effectiviteit van de SUWI-keten en op de processen die daaraan ten grondslag liggen. Het geven van een landelijk oordeel over het functioneren van de gemeenten is niet langer een taak van de inspectie. Wel geeft de inspectie een landelijk oordeel over de uitvoering van de WSW door gemeenten.

Samenvatting en conclusie

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) houdt namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toezicht op de uitvoering van de Wet Sociale werkvoorziening (Wsw) door gemeenten. Jaarlijks geeft de inspectie een landelijk oordeel over deze uitvoering. Hieruit blijkt dat de sociale werkplaatsen in 2006 landelijk meer mensen hebben geplaatst dan waartoe ze opdracht hadden. Toch kunnen ze lang niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt een plaats bieden. Dit komt mede doordat de uitstroom uit de Wsw naar reguliere banen beperkt is. De vraag naar plaatsen in sw-bedrijven neemt al jaren sterker toe dan het aanbod. De wachtlijst is sinds 2002 zelfs verdrievoudigd. Verder constateert de inspectie dat wachtlijsten van sommige sw-bedrijven harder groeien dan die van andere. Dit komt deels omdat de subsidie van sw-bedrijven mede afhangt van de omvang van de wachtlijst. De bedrijven hebben daardoor een financieel belang om hun wachtlijst niet op te schonen. Bron: Bibliotheek SZW